Gamla Sjökulla

Ihana Gamla Sjökulla avaa myös ovensa elokuussa vierailijoille! Kun Lounais-Suomen kauniista maisemista löytyy upea 1800-luvun puolivälin maalaistalo ja pihapiiri, niin se saattaa viedä sydämen. Huonokuntoisena – ja jopa pahoinpideltynäkin. Mutta 7 vuoden entisöintiurakka tekijänsä palkitsee – ja palkintona on asuinmiljöö vailla vertaa. Kohdetta on kunnostettu käyttämällä ainoastaan vanhan puurakennuksen perinteisiä tekniikoita ja materiaaleja, sekä ulkoa että sisältä. Sisustuksessa on läpi talon vaalittu 1800-luvun tyyliä, sekä tapetti- ja värivalinnoissa että huonekaluissa ja tekstiileissäkin. Myös alkuperäinen huoneenjärjestys on säilytetty ja esimerkiksi vanha sali, jossa alueen kylälukuset pidettiin, on edelleen käytössä juhlasalina eikä nykyaikaisena olohuoneena.

Mangårdsbyggnaden på Sjökulla är i grunden en framkammarstuga i liggande stock från år 1858. Gården ligger vackert på en kulle med utsikt över Svartådalens nationallandskap och Kyrksjön. År 1905 utvidgades stugan med en klassisk sal och en övre våning byggdes i stolpvirke. När vi köpte gården år 2003 var huset i dåligt skick efter årtionden av vanvård och felaktiga byggnadslösningar. I sju år restaurerade vi huset med enbart gamla byggnadstekniker och -material. Vi har så långt som möjligt behållit den ursprungliga rumsindelningen, sparat gamla tapetlager, upprustat gamla golv, fönster, dörrar och andra snickerier. Vi har också låtit hyvla två sorters originallister enligt rester vi funnit i huset och har låtit mura in gamla kakel- och plåtugnar från rivningshus (för att ersätta de kaminer som installerades på 1960- och 1970 -talen). Salen, där byns läsförhör i tiden hölls, använder vi fortfarande som ”en riktig sal”, vi har inte omarbetat den till ett vardagsrum i modern bemärkelse.