Vaihdetie 278 / Växelvägen 278

Ewalsin tilan perusti 1870-luvulla Karl-Mauritz Sjöblom, joka rakensi pihapiiriin ensin navetan ja sitten pienen asuinrakennuksen navetan lähelle, nykyisen orapihlaja-aidan tuntumaan. Karl-Mauritzin kuoltua 1891 tila siirtyi hänen pojalleen Karl-Emilille.

1910-luvulla Karl-Emil ja hänen vaimonsa Ida ryhtyivät rakentamaan uutta päärakennusta, joka valmistui vuonna 1918. Talo oli kaksikerroksinen, hirsirunkoinen ja puuverhoiltu. Talon nykyisen ruokahuoneen alla oli pieni ja matala talouskellari, josta johtivat portaat ulos. Talon toinen kerros oli lämmittämätöntä vinttitilaa, lukuun ottamatta talon toisessa päässä olevaa vinttikamaria, jossa oli pönttöuuni.

Vuonna 1934 tila siirtyi perheen toiseksi vanhimmalle pojalle, Hugolle. Ennen vuonna 1938 solmittua avioliittoa poikamieselämää viettänyt uusi isäntä järjesti juhlia ja tansseja Ewalsin salissa, joskus jopa tanssiorkesterin säestämänä.

1953 aloitettiin talossa peruskorjaus kaivamalla talon alle kellarikerros. Kellari oli lämmittämätön ja matala, mutta siihen kuului useita huoneita ja esimerkiksi kaksi tila kahdelle autotallille, joiden pariovet aukenivat takapihalle, nykyiselle terassille, mutta joita ei koskaan otettu käyttöön. 1955 vuorattiin talon julkisivu tiilellä ja rapattiin. Näiden remonttien aikana talo sai myös ensimmäisen sisävessansa, jonka yhteydessä oli myös kylpyamme.

Vuonna 1967 Hugon ainoa poika Stig-Göran siirtyi isännäksi. Tämä sukupolvi keskittyi kunnianhimoisesti tilan ja sen toimintojen kehittämiseen, joten asuinrakennukseen tehtiin vain joitakin muutoksia. Alkuperäinen tiilikatto oli ehtinyt rapautua, joten se vaihdettiin peltikatoksi vuonna 1983. Vinttikerroksen toiseenkin päähän eristettiin makuukamari toiselle perheen lapsista.

Vuonna 2005 nykyinen sukupolvi otti tilan hoitaakseen. Edellinen sukupolvi muutti viereiselle kukkulalle kunnostamaansa 200-vuotiaaseen taloon ja Ewalsin peruskorjaus alkoi vuonna 2006.

Sekä vinttikerros että kellari päätettiin muuttaa lämpimiksi tiloiksi, sillä maalaistalon perinteinen huonejako – keskellä oleva sali ja sen molemmissa päissä olevat kamarit – haluttiin säilyttää ennallaan, ja sellaisenaan makuuhuoneita ja tarvittavia työtiloja ei olisi ollut riittävästi. Ikkuna-aukkojen sijoittuminen asetti omat haasteensa. Myös rakennuksen energiataloudellisuutta oli käytännön syistä pakko parantaa merkittävästi.

Lämmitysjärjestelmäksi valittiin maalämpö, jota varten porattiin kaksi kaivoa. Kaikki tulisijat purettiin ja uudelleenmuurattiin, minkä yhteydessä keittiön suuri leivinuuni korvattiin puuhellalla ja ruokahuoneeseen 80-luvulla lisätty vuolukiviuuni siirrettiin kellarikerroksen tulisijaksi. Eristykset, vesijohdot, sähköt ja salaojitukset joko uusittiin tai rakennettiin, ja katto, ikkunat ja ovet uusittiin ja rapattu julkisivu maalattiin.

Keskikerroksen perinteinen huonejako siis säilytettiin, mutta oviaukkojen linjauksia muutettiin tuomaan taloon lisää luonnonvaloa ja tilan jatkuvuutta. Kaikki makuuhuoneet siirrettiin yläkertaan ja keskikerroksen kamareihin tehtiin talon toisessa päässä perheen vanhempien työhuoneet ja toisessa päässä säilytettiin keittiö ja ruokahuone, mutta niiden välinen seinä purettiin. Isännän työhuone on samalla talon kirjasto, jonka tärkeydestä paljon lukeva pariskunta remonttia suunnitellessaan oli joka vaiheessa samaa mieltä.

Kellarin lattia piikattiin auki ja savipohjaa kaivettiin ylös jotta huonekorkeutta saatiin lisää. Nykyisen pukuhuoneen ulkonurkalla olevan kallion vuoksi talon sisällä jouduttiin tekemään myös vaativia räjäytyksiä. Onneksi talon edellisellä isännällä oli pätevyyttä ja ammattitaitoa tehtävään.

Kellariin tehtiin sauna, joka sopivien hormien puutteessa on sähkölämmitteinen. Kellarin autotallien oviaukot lasitettiin, jolloin kellarikerrokseen saatiin huomattava määrä luonnonvaloa. Entisten autotallien paikalla on nykyisin saunan pukuhuone ja oleskeluhuone.

Muutokset suunnitteli arkkitehtitoimisto Auer & Sandås. Sittemmin edesmennyt arkkitehti Niklas Sandås oli isännän serkku ja Ewals hänen äitinsä Britan lapsuudenkoti. LVI-suunnittelusta vastasi emännän isä Börje Hagner. Talo saatiin muuttovalmiiksi jouluksi 2009.

Vaikka esimerkiksi salin kalusto on pääasiassa rakennusaikansa mukaista, on taloa muuten pyritty sisustamaan rennolla otteella ja se on muotoutunut orgaanisesti sen mukaan mitä vastaan on tullut ja mitä elämän varrelta mukaan on tarttunut. Esimerkiksi kirpputorilta ostetun 80-luvun nahkasohvan sohvapöytänä on Nepalista ostettu jakinnahka-arkku.

Alkuperäisiä huonekaluja on ainoastaan salin uudelleen verhoiltu sohva ja yksi pikkupöydistä, jotka Hugon vaimo Anna osti aikoinaan huutokaupasta, sekä saunan pukuhuoneen pyyhenaulakko, penkki ja ootrattu pikkupöytä, mutta antiikkia ja vanhoja tavaroita harrastava isäntäpariskunta toi taloon omat vanhat huonekalunsa ja on täydentänyt niitä sen jälkeen antiikkiliikkeistä, huutokaupoista ja kirpputoreilta. Siellä täällä nähtävissä olevat aasialaisvaikutteet johtuvat talon emännän viettämistä vuosista eri puolilla maailmaa, erityisesti Aasiassa.

Monet huonekalut ovat peräisin alueelta – esimerkiksi suuren ruokapöydän ympärillä olevista tuoleista osa on peräisin Horsbäckin vanhan Esson kahvilasta ja keskikerroksen messinkiverhotangot Sannäsin koulusta. Saunan pukuhuoneen rottinkikalusto puolestaan on tarinan mukaan kotoisin Pohjan Brödtorpin tilalta.

Tänä vuonna Ewals viettää 100-vuotisjuhliaan. Tervetuloa tutustumaan pirteään vanhukseen!

Perheen tyttäret pitävät kahvilaa, jossa on tarjolla ainakin korvapuusteja. Myös erikoisruokavaliot on huomioitu.

Växelvägen 278

Gården Ewals grundades på 1870-talet av Karl-Mauritz Sjöblom, som först byggde en ladugård på gårdstunet innan han byggde en liten bostadsbyggnad i närheten av där hagtornshäcken idag är belägen. Efter Karl-Mauritz död 1891 övertogs gården av hans son Karl-Emil.

På 1910-talet började Karl-Emil och hans fru Ida bygga en ny huvudbyggnad som blev klar år 1918. Huset var i två våningar med timmerstomme och brädfodring. Under husets nuvarande matrum fanns en liten hushållskällare som hade en trappa från köket samt en ingång utifrån. Husets andra våning var ouppvärmt vindsutrymme, förutom en vindskammare i ena ändan av huset som hade en plåtugn.

År 1934 övergick gården till den näst äldsta sonen Hugo. Innan han gifte sig 1938 levde han ungkarlsliv och ordnade ibland danser i Ewals salen. Ibland t.o.m. ackompanjerat av dansorkestrar.

1953 inleddes en grundrenovering av huset med att gräva ut en källarvåning under huset. Källaren var ouppvärmd och hade rätt låg takhöjd men bestod av flera rum

och t.ex. två garage vars dörrar öppnades mot baksidan av huset där den nuvarande terrassen finns. 1955 fick huset en ny fasad i form av rappade tegelväggar. I samband med den här renoveringen fick huset också sin första inne-wc och badkar.

År 1967 tog Hugos son Stig-Göran över gården. Under den här generationen satsades allt krut på att utveckla gården och dess verksamhet. Således gjordes endast några mindre ändringar på huvudbyggnaden under den här tiden. Det ursprungliga kakeltaket hade blivit dåligt och byttes ut mot plåttak 1983. I vindsvåningens andra ända isolerades också en vindskammare för familjens andra barn.

År 2005 tog den nuvarande generationen över gården. Den tidigare generationen flyttade till den bredvidliggande kullen där en 200 år gammal byggnad renoverats då grundrenoveringen av Ewals huset inleddes år 2006.

Både vinds- och källarvåningen beslöts nu att göras om till varma utrymmen då det traditionella bondgårdshusets rumsindelning – med en sal i mitten och kamrar i båda ändorna – ville bevaras som tidigare och det fanns behov för fler sovrum och arbetsutrymmen. Byggnadens energiförsörjning var också i behov att rejäl förändring.

Till uppvärmningskälla valdes bergvärme för vilket det borrades två brunnar. Alla eldstäder plockades ner och murades om från grunden. I samband med det här revs också husets gamla bakugn med tillhörande vedspis och gjorde omtill en liten vedspis i köket. Täljstensugnen som murats i matrummet på 80-talet flyttades ner i källaren. All isolering, vattenledningar, el och dränering förnyades.  Taket byttes ut till kakel igen, alla fönster och dörrar byttes ut och husets rappade fasad målades.

Mellersta våningens traditionella rumsindelning behölls alltså, men dörröppningarna flyttades mer i linje med fönsteröppningarna för att få in mera ljus. Husets alla sovrum flyttades till övre våningen och två av mellersta våningens kamrar blev i stället arbetsrum för föräldrarna i huset. I den andra ändan av huset bevarades kökets plats medan en vägg öppnades mot det som blev matrum. I husbondens rum finns också husets bibliotek, ett rum vars nödvändighet var givet från första början då renoveringen planerades.

Det gamla källargolvet pikades sönder och lerskiktet under grävdes ut för att få mera takhöjd och rör i golvet. På grund av berget som finns i det nuvarande omklädningsrummets yttre hörn var det också tvunget att utföra sprängningar för att kunna isolera golvet. Som tur var hade den tidigare husbonden kompetens att utföra jobbet.

I källaren finns nu också en bastu som i brist på lämpliga rök-kanaler blev en el-bastu.  De gamla garageportarna byttes ut mot glasdörrar och fönster för att få in mera ljus. I de tidigare garagen finns nu omklädnings- och sällskapsrum.

Husets alla förändringar planerades av arkitektbyrå Auer & Sandås. Den numera framlidne arkitekten Niklas Sandås var kusin med den nuvarande husbonden och Ewals är hans mammas barndomshem. För all VVS-planering stod värdinnans pappa Börje Hagner.

Trots att salens möbler i huvudsak är tidsenliga med huset har man strävat efter att inreda huset i en avslappnad stil där inredningen fritt har formats på basen av vad som kommit emot under årens lopp. Som exempel kan nämnas att soffbordet framför 80-tals lädersoffan är köpt i Nepal och är beklätt med jak-hud.

Endast ett fåtal av möblerna är kvar från tidigare generationer. Soffan i salen är inhandlad av Hugos fru Anna på auktion men har klätts om sedan dess. Klädhängaren, bänken och det ådrade bordet i omklädningsrummet hör också till möbler som funnits sen tidigare i huset. Det nuvarande paret är intresserat av antik och hade en del gamla möbler att fylla huset med vid inflyttningen och har sedan dess fyllt på med saker och ting från auktioner och loppisar. Här och där i huset kan man se saker med asiatiska drag som har sin förklaring i att värdinnan tidigare har vistats en del utomlands, speciellt i Asien.

Många av föremålen har anknytning till orten – t.ex. stolarna kring det stora matbordet har ursprungligen funnits i Horsbäck Essos cafe’ och gardinstängerna i mässing i mellersta våningen är från Sannäs skola. Rottingmöblerna i omklädningsrummet är enligt uppgift från Brödtorp i Pojo.

I år fyller huvudbyggnaden på Ewals 100 år. Välkommen att bekanta dig med den pigga gamlingen.

Familjens döttrar håller dagen till ära cafe’ där det åtminstone bjuds på örfilar. Också specialdieter tas i beaktande.