Kartasta löydät päivän kohdetiedot. Kartan vasemmassa yläkulmassa olevaa kuvaketta klikkaamalla saat yksityiskohtaisemmat tiedot kohteista. Kohteet ovat avoinna klo 10-16.

Yksityiset kohteet


Funkistalo / Ratakatu 31

Tervetuloa nauttimaan raikasta raparperimehua kansanfunkkistalon pihaan omenapuiden varjoon! Lähes autenttisessa kunnossa oleva kansanfunkkistalo, jossa näkyy nykyisten omistajien rakkaus taiteeseen. Artur Eklövin piirtämä, rakennettu 1945, autotallirakennus lisätty 1950-luvun lopulla.


60-luvun helmi / Vaunukatu 4

Talon on suunnitellut karjaalainen arkkitehti Lars Rejström. Se valmistui 54 vuotta sitten, mutta vuodet eivät siinä näy, se on tänä päivänäkin tyyliltään ”moderni”. Alkuperäiset lattiat, ikkunat ja ovet ovat esimerkkejä kestävästä puurakentamisesta ja viime vuosien aikana tehdyssä remontissa on yritetty kunnioittaa talon 60-luvun henkeä. Talo on erinomainen esimerkki aikakautensa rakentamisesta.


Cityasunto / Pumpviken 30 a 1

Remontoitu 60 m2 katutason cityasunto modernissa vuonna 86 rak. pienkerrostalossa kauniilla Pumppulahden alueella Karjaalla.

Olohuoneesta avautuvat näkymät Mustionjoelle ja parvekkeelta löytyy yrttitarha sekä viherseinä, kylpyhuone on trendikkäästi uusittu 2019 marmorikuvioineen ja messinginvärisine yksityiskohtineen. Pienikin sauna on suomalaiselle aina must have. Keittiön kermanvärinen retrojääkaappi, luumunväriset alakaapistot, hauska 70-luvun supersankari-sarjakuvatapetti ja pinkki katto kalpenevat kuvataiteilija Panu Ruotsalon näyttävän abstraktin ”Masters of the Universe” -monumentaalimaalauksen rinnalla.

Kohteen mielenkiintoisia yksityiskohtia voi bongata sisustuksessa: mm. kuvataide, retroradiot ja vintage kamerat, designvalaisimet, 50- ja 60-luvun kalusteet ja värikkäät lasikannut, lasit ja maljakot.

Myynnissä pieniä taimia sekä muistoja päivästä: Janina Knapen paperiveistoksia ja Janette Pitkäsen karaokekiviä.


Gamla Sjökulla / Dönsbyvägen 132

Mangårdsbyggnaden på Sjökulla är i grunden en framkammarstuga i liggande stock från år 1858. Gården ligger vackert på en kulle med utsikt över Svartådalens nationallandskap och Kyrksjön. År 1905 utvidgades stugan med en klassisk sal och en övre våning byggdes i stolpvirke.När vi köpte gården år 2003 var huset i dåligt skick efter årtionden av vanvård och felaktiga byggnadslösningar. I sju år restaurerade vi huset med enbart gamla byggnadstekniker och -material. Vi har så långt som möjligt behållit den ursprungliga rumsindelningen, sparat gamla tapetlager, upprustat gamla golv, fönster, dörrar och andra snickerier. Vi har också låtit hyvla två sorters originallister enligt rester vi funnit i huset och har låtit mura in gamla kakel- och plåtugnar från rivningshus (för att ersätta de kaminer som installerades på 1960- och 1970 -talen).

Salen, där byns läsförhör i tiden hölls, använder vi fortfarande som ”en riktig sal”, vi har inte omarbetat den till ett vardagsrum i modern bemärkelse. Enligt sotaren lär vi skall ha den största bakugnen i Karis efter Svartå slott.Huset är inrett uteslutande med antika möbler. Vi har också jobbat hårt med gårdens uthus, bl.a. två bodor i stock (varav en möjligtvis redan från sent 1600-tal) samt en stor jordkällare i granit, som för två år sedan fick ett nytt tak i gammalt tegel. Återställandet av gårdens gamla bastu är det sista större projektet som vi inte ännu avslutat.


Gammalt bruksbostad / Djupbergsvägen 6

Det här är ett av brukets gamla hus som överlevde den stora branden i Billnäs år 1775. Sedan ett år tillbaka är husets hyresgäster en familj som lagt sin egen prägel på såväl in- som utsida. Inne mixas modernare möbler med slitna loppisfynd. I trädgården skördas spenat, morötter och sallad från odlingslådor och äppel från det knotiga äppelträdet.

Välkommen att njuta av en kaffe i det gröna och se hur man kan bo modernt i ett över 200 år gammalt hus.


Villa Scarlett / Centralgatan 41

Villa Scarlett on ex-Terijoki huvila (siirretty Karjaalle 1933), vanhalla hirsikehikolla mutta uudistetulla kuoreella; lapsuudenkotini on omin käsin ja rakkaudella renovoitu, täynnä mielenkiintoisia sisustusratkaisuja. Iso lasiveranta tuo auringon sisään ja kattoterassi antaa mielenrauhaa, Pumppulahti pilkahtaa puiden välistä, näkymä on vihreä ja vehreä vaikka on keskustan tuntumassa.


Backmanska villan / Keskuskatu 50

Huset kallas i folkmun för Backmanska villan.

Originalhuset från ca 1940, tillbyggnad/nuvarande huset från 1973.

Kaffe och nybakade kanelbullar till självkostnads pris. Rundvandring i huset.


Puutarhakohteet


Villa Dalbon puutarha / Huvilakatu 10

Vuonna 1923 rakennetun talon kaunistakin kauniimpi puutarha! Nykyiset omistajat kehittäneet puutarha siitä lähtien, kun talon ostivat vuonna 1997. Puutarha on täynnä hyötykasveja, kukkia, hedelmäpuita! Ihana ja eheä kokonaisuus Karjaan kauneimmalla asuinalueella.

Funkispuutarha / Keskuskatu 64

Villa Autero, rv. 1939. Hurmaava ja puhdaslinjainen funkispuutarha oikeaoppisella vesiaiheella Karjaan keskustassa.
Klo 12 Funkisluento á la Kristiina Mäntynen Arkkitehti ja kansanfunkissivuston luoja Kristiina Mäntynen perehdyttää Karjaan omalaatuiseen ja Suomessa merkittävään kansanfunkikseen kohteen Keskuskatu 64 puutarhassa.

Puupuutarha/trädträdgård / Bangränd 2 (Bangatan 105)

Trädgården anlagd år 2000. På tomten finns ett 50-tal träd- och buskarter. Här växer bla. ett korkträd, tulpanträd och i lusthuset växer vinrankor. Omringad av en granhäck nära centrum brevid idrottsparken.

Kaffe & saft servering och utförsäljning av textilier på företaget i nedre våningen av huset.

Lähellä keskustaa, urheilupuiston laidalla sijaitseva ”puupuutarha” on perustettu vuonna 2000. Puutarhassa kasvaa noin 50 eri puu-ja pensaslajia, joista erikoisuuksina mainittakoon mm. korkkipuu ja tulppaanipuu. Huvimajan katossa kasvaa viinimarjoja suuhun napsittaviksi.

Tarjolla kahvia sekä mehua ja talon alakerrasta löytyy laatuvaatteiden alennusmyynti!


Privat trädgård / Lingongatan 5

Bå. 1973, ritat av Lars Rejström. Privat trädgård som förnyats sedan 2012 i flere skeden. Inspirationen hämtad från den gamla gårdens biotop och former kombinerat med egna ideer. Kl. 12-14 Trädgårdsplanerare Maija Lehtinen, som har gjort planen för trädgårdens nyaste del, är anträffbar!


Kahden ihanan naisen puutarha / Ängsullsgatan 3

Vuonna 2007 valmistunut talo on viimeiset viisi vuotta ollut kahden aikuisen, äidin ja tyttären, koti. Pihan perusrakenne on talon ensimmäisten asukkaiden luoma. Nykyisten asukkaiden ”vanhempi osakas” on jatkanut puutarhan muokkausta lisäämällä sinne lukuisia koriste- ja hyötykasveja.

Vierailijat voivat halutessaan tutustua myös taloon.


Hyöty- ja huvipuutarha / Vaunukatu 9

30 vuoden aikana itse suunniteltu ja tehty monimuotoinen puutarha hyödyksi ja iloksi. Puutarhassa runsaasti erilaisia hedelmä- ja koristepuita, köynnöksiä, perennoja ja kalliota.


Julkiset kohteet


Karjaan Työväentalo Rientola / Kauppiaankatu 22

Karjaan Työväentalo, Rientola, valmistui vuonna 1917 ja on suurimmiksi osin rakennettu talkoovoimin. Pian rakentamisen jälkeen syttyneessä kansalaissodassa talossa majailivat ensin puniaset, sitten valkoiset. Talolla vaiherikas menneisyys Karjaan historiassa!

Rientolassa järjestetään:
• Tapahtuman INFO: paperikartat jaossa täällä!
• Klo 15.30 Trähusin kestävän rakentamisen luento, Pekka Saatsi ja Thomas Noreila.
• Klo 10-16 Rientolan rompetori / Folkkis hus´ pryltorget
Klo 10-16 syyrialaisten herkkujen pop-up -ravintola
Klo 10-16 Rientolan veteraanin muistelot: talon historian kuin omat taskunsa tunteva Holger Wickström paikalla kertomassa talon vaiherikkaasta 102-vuotisesta taipaleesta.
• Klo 10-16
Billnäsin työkalujen retrospektiivi


 

Bio Pallas, Nils Grabbenkatu 4

Rakennusmestari K. J. Ahlskogin suunnittelema funktionalistinen elokuvateatteri. Rv. 1938.

Bio Pallas on vaikuttava kolmikerroksinen funkkistalo Nils Grabbenkadulla Karjaan keskustassa. Kookas 800 neliön kokoinen talo kuuluu kaupungin vaikuttavimpiin funkkisrakennuksiin. Backin elokuvasuku harjoitti elokuvateatteritoimintaa Karjaalla vuodesta 1920 ja rakennutti talon 1938-39. Yksisalisessa elokuvateatterissa on 248 paikkaa.

www.biopallas.net

Lisätietoa teatterista:
https://hanko.place2go.fi/ajankohtaista/koe-kolme-uniikkia-elokuvateatteria

https://elokuvateattereita.blogspot.com/2013/09/bio-pallas.html


 

Karjaan yhteiskoulu / Tammisaarentie 62

Hilding Ekelundin suunnitteleman Karjaan yhteiskoulun ruokalan seinästä löytyy varsinainen kulttuurihistoriallinen aarre: Kaikkien rakastaman Tove Janssonin vuonna 1953 al secco -tekniikalla tehty seinämaalaus ”Lintu sininen”. Rakennuksen ulkopuolta koristaa keraamikko Michael Schilkinin sinisen väreissä hohtava keraaminen reliefi.

Taidehistorioitsija Solveig Eriksson esittelee työtä klo 10-16.

 


 

Gardbergs hus / Nabogatan 20

Bå 1937. Gardbergs hus är uppfört 1937 av familjen John och Göta Gardberg. Staden fick huset som överlåtelse av familjen. Föreningen Pro Gardberg Center köpte huset av Karis stad 2007. Föreningen har restaurerat huset till ett trivsamt och inspirerande kulturellt vardagsrum för ortens och regionens behov. Paret Gardberg skapade också en vacker trädgård kring sitt hus.

Gardbergs trädgård är en unik pärla, en viktig del i begreppet idyllisk trädgårdsstad som lanserades i tidigare Karis stad och numera Raseborgs stad.

 


Antkärrgården / Strandparken

En parstuga från 1799 som flyttats från Ekerö i Pojo till Strandparken i Karis. Den fungerar som hembygdsgård och upprätthålls av Karis hembygdsförening rf.

Kafé öppet hela dagen! Kahvila auki koko päivän!


Art Café Serendipity, Köpmansgatan 30

Serendipity är Karis mysigaste bar. Huset har stått på samma ställe i över hundra år och lockar såväl gammals som ung.

Karjaan kotoisin baari varttuneempaan kuin nuorempaan makuun. Talo on seissyt Kauppiaankadun päässä yli sata vuotta.

Klo / Kl. 12, 13, 14 & 15 WALE´s: Free consert Live in the coziest Café garden in Karis!

facebook.com/events/691314004614837/

Kl. 18 Stand up med Janne Grönroos! 

facebook.com/ArtCafeSerendipity/


Steinerdaghemmet Solgården | Aurinkotarha / Keskuskatu 31

Steinerdaghemmet Solgården Aurinkotarha öppnar sina dörrar igen, i början av augusti, på Centralgatan 31. Huset som är byggt 1953 har tidigare haft butik på gatunivå och övre våningen har fungerat som bostäder. På gården hittar man bärbuskar, äppelträd, blomplanteringar och ett charmigt lusthus. Huset är nu delvis renoverat och renoveringen fortsätter ännu i nedre våningen. Kom och bekanta dej med vårt härliga daghem där vi skapat en rofylld omgivning för barnen. Leksakerna är av naturmaterial, väggarna vackert laserade och gården har ingärdats med ett fantasifullt staket!


Stora Prästgården / Iso Pappila / Prästgårdsgatan 10

Stora Prästgården byggdes 1792-1795 och grundrenoverades till 1995.  Förr hade den en flygelbyggnad där pastorskansliet fanns. Öppen från 11-17.

Iso Pappila rakennettiin vuosina 1792-95 ja on ollut siitä lähtien Karjaan seurakunnan omistuksessa. Pappila peruskorjattiin pieteetillä 1990-luvun puolivälissä. Avoinna klo 11-17.


Sankta Katarinas kyrkan / Pyhän Katariinan kirkko / Lärkkullantie 26

Kyrkan blev färdig 1470 då den invigdes av biskop Konrad Bitz. Från slutet av 1300-talet fanns på samma plats en träkyrka som revs, men sakristian av sten är kvar från den tiden. Karis församling är från 1200-talet. Kyrkan restaurerades 1936-1937 och då togs kalkbeläggningen bort från väggarna och målningarna kom åter fram. Elbelysning fick man 1930.

Det finns många träskulpturer från 1400-talet av vilka flera är av mästaren Johannes Junge från Lubeck. Predikstolen är från 1703. Orgeln är från Kangasala orgelfabrik 1980 och den tidigare var från 1946 även från Kangasala. Orgelläktaren byggdes 1802 och första orgeln till den kom 1878. Kyrkans grundliga renovering blev klar 1979. Den 3.8 är kyrkan öppen från 11-16.

Kirkko valmistui vuonna 1470 ja piispa Konrad Bitz vihki sen käyttöön. 1300-luvun lopulta samalla paikalla oli puukirkko, joka purettiin, mutta kivinen sakasti on jäljellä tuolta ajalta. Karjaan seurakunta on perustettu 1200-luvulla. Kirkko restauroitiin 1936-37 ja tuolloin seiniltä poistettiin kalkkipinnoite ja vanhat seinämaalaukset tulivat näkyviin. Sähkövalaistus kirkkoon saatiin vuonna 1930.

Kirkosta löytyy useita upeita puuveistoksia 1400-luvulta, joista lukuisat ovat mestari lyypekkiläisen Johannes Jungen käsistä. Saarnastuoli on vuodelta 1703. Urut ovat Kangasalan urkutehtaan vuodelta 1980. Urkulehteri rakennettiin 1802 ja ensimmäiset urut sinne saatiin vuonna 1878. Kirkon perusteellinen peruskorjaus valmistui 1979. Kirkko avoinna klo 11-16.


Dönsby Bed & Breakfast / Dönsbyvägen 133

Huset ligger i vad som brukar kallas ”Karis bullerby”. Det är en gammal bondgård som jag har förvandlat till ett Bed & Breakfast. Vi har också ett idylliskt sommarcafé med hembakade produkter.

Loppis & kafé kl. 10-16


Lukaali / Forsbyntie 60

Billnäs Bruk Ab rakennutti talon alunperin teatteriksi, kokoontumis- ja esiintymistilaksi sekä kirjastoksi. Komea talo vihittiin käyttöön 27.5.1906. Vuosikymmeniä se toimi aktiivisena seurojentalona. Sittemmin se on toiminut muun muassa elokuvateatterina sekä Fiskars Oy:n virkamiesten ruokalana ja kerhona. Nykyiset omistajat ostivat talon vuonna 1994 ja rakennus toimii nykyään täyden palvelun juhla- ja kokoustilana.

Billnäsin vesivoimalaitos / Vasarasepäntie 32

Billnäsissä toimi pieni vesivoimala valaistusta varten jo vuonna 1906. Ruukin 6,7 metrin putous haluttiin kuitenkin hyödyntää kokonaan ja isomman vesivoimalaitoksen raknetaminen aloitettiin vuonna 1919. Billnäsin voimalan kolme turbiinia otettiin käyttöön kesällä 1921. Voimalaitoksen komea turbiinisali mittaritauluineen avataan yleisölle 3.8. klo 10-16. 

Järnmagasinet i Billnäs – Billnäsin rautamakasiini / Vasarasepäntie 32

Det så kallade järnmagasinet byggdes 1780 under en utvecklings-och tillväxtperiod  då Johan Hisinger ägde bruket.
Byggnaden fungerade som lager för brukets exportprodukter, främst stångjärn som producerades i hammarsmedjan som låg på samma (norra) sida av ån intill forsen. Smedjan revs i samband med att nya tillverkningsmetoder togs i bruk i slutet av 1800-talet. Magasinet fungerade som förråd fram till 1900-talet, men förlorade sin industriella betydelse när brukets produktionsanläggningar koncentrerades till den södra sidan av ån.
Nykyisin rautamakasiina tunnettu rakennus rakennettiin vuonna 1780. Tuolloin ruukki oli Johan Hisingerin omistuksessa ja oli voimakas kasvun ja kehityksen kausi. Rakennus toimi varastona ruukin vientituotteille, ennen kaikkea kankiraudalle jota taottiin joen samalla pohjoispuolelle, kosken vieressä. Takomo purettiin 1800-luvun lopulla uusien valmistusmenetelmien otettaessa ruukissa käyttöön. Makasiini toimi varastona 1900-luvulle asti, mutta menetti teollisen merkityksensä, kun ruukin tuotantolaitokset keskitettiin joen oikealle puolelle.

Billnäsin Ruukinpuoti/Bruksboden / Leipurintie/Bagarsvägen 1

Harva tietää, mitä Billnäsin Bruksboden nykyään kätkee sisäänsä: tilaussaunan, upean elokuvateatterin ja tunnelmalliset kokoustilat historiallisilla ruukkimaisemilla. La 3.8. Klo 10-16 pääset tutustumaan vanhan kyläkaupan uuteen elämään.

Garage / Billnäsin puistotie 23

Rv. 1915. Myös paronin autotallina toimineessa, yli satavuotiaassa tiilirakennuksessa kortteeraa nykyään Wood Mind -puusepän verstas. Verstaalla lauantaina 3.8. avoimet ovet ja kesäkauppa avoinna klo 11-16. Näytillä puuseppien omia huonekaluja ja pientuotteita. 🌿 Kokedamakurssi klo 12.00 järjestetään Billnäsin puusepänverstaan glamping teltassa. Hinta 45 € / hlö, ilmoittautumiset 040-8440244 / Janne. (Kurssilla paikkoja rajallinen määrä)

https://www.facebook.com/woodmind.woodworking/

https://kukkakauppaopuntia.fi/kokedamat/


Pikku Paja / Ruukintie 8

1880-luvulla tehty pajarakennus on saanut sisäänsä 20-luvun konttorin ja tilassa katseen vangitsee 1880-luvun englantilainen 5 tonnia painava Höyrykone. Pikku Paja on kunnostettu perinteisin menetelmin käyttäen: puuta, rautaa, tiiltä ja lasia. Useat paikalliset käsityöläiset ovat jättäneet jäljensä Pikku Pajaan.

Kahvila ja pientä purtavaa.


The Natural Building Company
/ Ruukintie 8

Valkoinen tiilirakennus on vuodelta 1917. Rakennuksessa on valmistettu aikoinaan esimerkiksi Fiskarsin talikoita. Rakennusta on kunnostettu ja remontoitu, nykyään tiloissa toimii The Natural Building Company Oy sekä Rakennusapteekin Varaosapankki.

Tervetuloa tutustumaan ympäristöystävälliseen rakentamiseen.

Toimisto ja Sample Room avoinna klo 10-16. ❤️ Lisäksi Kantti Design Shop -pop up -kauppa sekä Larsson Österbergin maalauksia pop up -galleriassa!


Missionskyrkan i Billnäs / Egnahemin puistotie 1

Träkyrka byggd 1905 och finansierad till stora delar av brukspatron F.L Hisinger som senare blev ordförande i församlingen. Inne finns barons soffa bevarad som han använde som sin sittplats. Byggnaden används ännu idag för gudstjänster och olika arrangemang.

Loppis kl. 10-16


Härkätalli / Billnäsin puistotie 3

Billnäsissä sijaitseva luonnonkivi- ja tiilirunkoinen Härkätalli rakennettiin vuonna 1882 vetohärkä- ja hevostalliksi. Myöhemmin Fiskars Oy käytti Härkätallia maatalousosastonsa varastona ja viljan kuivaamona. Vuodesta 2005 Härkätallissa on toiminut Ruukkikylän herkut valmistaen käsityönä elintarvikkeita. Avoinna klo 11-17.

Tarjolla mm. Ruukkikylän herkkuja, italialaisia makuja, ranskalaisia saippuoita ja posliinikoruja! Pop up-kahvilasta päivän keittoa, talon omia sitruunarahkamunkkeja ja muuta maistuvaa! Tervetuloa läheltä ja kaukaa! 💛

Klo 12-15 tutkija Janne Riikonen kertoo Billnäsin perhoslajiston kartoituksesta. 🦋

facebook.com/Billnasinharkatalli/


Myytävät kohteet


Viehättävä omakotitalo / Matsgatan / Matinkatu 31

Viehättävä tilava talo isolla kulmatontilla Karjaan vehreässä maisemassa.

Talossa on ihania sopukoita ja kulmia missä voi vaikka käpertyä omaan rauhaan niin halutessa.

KLO 10-14 Ostajan ja myyjän infopiste: Bo LKV:n välittäjä KERSTIN STÅHLBERG tavattavissa. Tule ja keskustele Karjaasta ja Raaseporista asuinpaikkana!

https://bo.fi/kohde/507807/?fbclid=IwAR3CvCsPV2El6oa0GfagbIAOWQaR-lkjxgVAShV7XViCupWpJxaNCu_Hxr8


Åströmska villan / Volmarsvägen 10

Bå. 1949. Ändrat och moderniserat funkishus.


Villa Beata / Ratakatu 33

Villa Beata on Terijoen huvila, joka on rakennettu 1920 uudelle paikalleen ratatyöläisten asunnoksi. Huvila ei ole mikään hulppea rakennus, vaatimaton vaaleankeltainen puutalo, vähän perusmallin rintsikkaa isompi sirolla satulakatolla. Mutta huvilatunnelmaa luo erityisesti talon lasikuisti. Taloa on remontoitu hengittävillä materiaaleilla, mutta mikään entisöintikohde huvila ei ole. Ajan kerrokset näkyvät jo talon rakenteissa ja omistaja lisää pintakerroksiin oman kosketuksensa.